Wat betekent discrimineren op je metaaldetector

Posted by: | Posted on: juli 3, 2014

Een veel voorkomende knop op een metaaldetector is de knop “discrimineren” of “disc” Wat is dat nu precies? En wat kun je er mee?

Discrimineren betekend letterlijkĀ ”het maken van onderscheid”, het ene metaal wil je wel en het andere metaal wil je niet vinden. In het begin, als je een detector nog maar net hebt is elk toontje of aanwijzing dat je iets in de grond gedetecteerd hebt leuk en spannend om op te graven. Als je al wat langer aan het zoeken bent dan kom jet er achter dat niet elke toon de moeite waard is om te schatgraven maar dan laat je al wat meer liggen. Gewoon omdat je het aan de toon hoort of ziet aan de aanwijzing op de metaaldetector. Je ziet al dat het ijzer is en je laat het liggen voor wat het is.

Dat is discrimineren! Je doet het al zonder dat je het ingesteld hebt. Nu wil je niet telkens zitten kijken op je display of constant die toontjes in je koptelefoon hebben en daarom hebben de de discriminatieknop uitgevonden. Stel je wil geen ijzer opgraven en je wil er ook niet op gewezen worden dat er iets in die aard in de grond ligt dan draai je de knop zover naar rechts dat hij geen reactie meer geeft op dat metaal.

Je discrimineert op dat moment ijzer. Kijk wel een beetje uit met te veel discrimineren. Goud en ijzer liggen dicht bij elkaar op de schaalverdeling, zelf hou ik de discriminatieknop iets onder het uiteinde van ijzer. En bij twijfel? Altijd opgraven.

DetectorPro Headhunter Pirate metaaldetector
De DetectorPro Headhunter Pirate en de DetectorPro Headhunter Pirate Pro metaaldetector is standaard uitgerust met een discriminatie knop.

Op sommige detectors kun je de sensitiviteit instellen. Hou er rekening mee dat de disc knop de sensitiviteit in principe tegenwerkt. Dus als je gaat discrimineren en je verstelt de sens knop dan kan het zijn dat je de disc-knop nog iets moet bijstellen. Met een stukje ijzer die je voor de zoekspoel houdt kun je dat het beste even testen.

Geef een reactie