Wel of geen beschermkap op je zoekschijf

Posted by: | Posted on: augustus 27, 2014

Er is al veel over geschreven en gespeculeerd of je nu wel of geen beschermkap op je zoekschotel van je metaaldetector moet zetten.

Persoonlijk ben ik altijd van mening geweest dat het zoeken zonder beschermkap wel mogelijk moet zijn, de fabrikanten hebben immers niet voor niets een zoekschijf gemaakt die tegen een stootje moet kunnen. Hij is normaal al van zichzelf goed beschermt.

Om nu voor slijtage van je zoekschijf tegen te gaan zo een kap te kopen van een paar euro? Zo dacht ik!

Tegenwoordig denk ik daar anders over en dat komt puur door de praktijk. Ik was samen met een kennis van mij aan het zoeken op een akker in de buurt van Valkenswaard. Niks bijzonders zou je zeggen tot die kennis van me met zijn zoekschijf van zijn AT Pro tegen een steen zwaaide, niet eens hard, gewoon een tikje en de zoekschotel was meteen gescheurd. Een gescheurde zoekschotel is niet meer waterdicht en dus was het meteen einde oefening met die schijf.

Had hij nu een beschermkap er zijn zoekschotel gehad dan was die waarschijnlijk niet gebeurd, de beschermkap zorgt er namelijk niet alleen voor dat de zoekschoten van onderen beschermt is maar geeft tevens een soort bumper rand rondom de schotel.

beschermkap zoekschijf Golden Mask

Vooral bij harde kleigrond en op steengrond zou ik altijd een beschermkap adviseren. Een beschermkap kost vaak maar 2 tientjes terwijl een originele zoekschotel al snel 150 Euro en meer kost.

De beschermkappen klik je op de zoekschotel en zitten meteen vast. Eens in de zoveel tijd zou ik deze bescherming voor de zoekschijf er wel eens afhalen om zuiver te maken, vooral als je in het water gezocht hebt wil het nog wel eens zijn dat er fijn zand tussen de schotel en de kap terecht komt.

Een beschermkap maakt niets uit in de zoekdiepte van je metaaldetector. Je kunt deze dus gerust plaatsen zonder dat je detector in diepte zal verliezen.

Geef een reactie