Gedraag je als gast van de boer waar je mag zoeken met je detector!

Posted by: | Posted on: maart 5, 2014

Om te beginnen moet je altijd even toestemming vragen aan de eigenaar van het land waarop je wil gaan zoeken met je metaaldetector.
Vaak heb je  meteen de juiste eigenaar te pakken als je aanbelt bij een boerderij die het dichts bij de akker ligt waar je van plan bent om op te gaan zoeken.
Ik heb nog maar 1 keer meegemaakt dat een boer het niet goed vond dat ik er ging zoeken met de metaaldetector maar een pak koeken doet echt wonderen.
Als je een boer of boerin hebt gevonden die zo vriendelijk zijn om je toestemming te geven dat je op hun akker mag gaan zoeken dan moet je je wel aan een paar regeltjes houden.

Zoeken met de metaaldetector

Je moet je gedragen als hun gast en dat betekend dat je altijd je gegraven kuilen weer dichtmaakt. Ook al ziet het veld er niet uit, jouw gegraven kuilen moeten niet meer zichtbaar zijn als je de akkers van deze boer verlaat.
Het grote voordeel is dat je dan vaker welkom bent, als je er een zooitje van gemaakt hebt dan zien ze je liever gaan dan komen. Soms ga ik na een zoekdag nog wel eens terug naar een boer of boerin om te laten zien wat ik met de detector gevonden heb, dat levert vaak hele leuke verhalen op en als je goed luistert krijg je nog iets van de geschiedenis van de omgeving mee.
Dit is heel belangrijk want als een boer je verteld waar vroeger een kerkpad is geweest dan kun je er van uitgaan dat langs dat pad zeker muntjes liggen. Omdat ik zoveel musketkogels gevonden heb neem ik er altijd een paar mee om aan de boer te geven, het is een klein gebaar maar ze vinden het vaak wel mooi om zo iets ouds te bezitten. Kortom, je bent gast op hun land, gedraag je daar ook naar en je zult er de vruchten van plukken.

Geef een reactie